Bra köpa begagnad mobil

Vår teknikkonsumtion blir allt högre och allt sämre för miljön. Att köpa en ny telefon så fort det kommer en ny och lägga sina gamla mobiler på hög är nämligen otroligt osmart ur ett miljöperspektiv. Bättre är det att köpa en begagnad mobiltelefon.

499625-old-mobile-phone

I Göteborgs-Posten kan man läsa att det produceras 86 kilo avfall, bland annat i form av slaggprodukter och gruvavfall, när man tillverkar en enda mobiltelefon. Man har även tittat på klimatkostnaden vid tillverkningen av en mobiltelefon och den uppgår till 140 kronor. På avfallsgruppen IVL säger man att konsumenterna har svårt att se den totala påverkan på miljön som deras konsumtion faktiskt har. De ser nämligen bara det avfall som uppkommer när de slänger produkter. Men de ser inte hur mycket klimatet påverkas av tillverkningen och därför blir det svårt att ändra deras beteenden och göra konsumtionen mer hållbar.

Köp begagnad mobil

Något som kan göra konsumtionen mer hållbar är att bli bättre på att återvinna och återanvända prylar och produkter. Till exempel är det inte speciellt hållbart att köpa en ny mobiltelefon varje gång det kommer en ny modell och lägga den gamla mobilen i en byrålåda någonstans. Det är betydligt mycket bättre för miljön att sälja mobilen vidare eller köpa en begagnad mobil. Detta kan man exempelvis göra väldigt enkelt och smidigt på en nätsida som Mobilbazaren.se.

Kan vara svårt

Att det finns sådana här typer av sidor är väldigt bra eftersom det annars kan vara svårt att köpa en mobiltelefon som man vet inte är stulen, trasig eller låst till något avtal som gör att man inte kan välja sitt eget mobilabonnemang. I Sydsvenskan kan man läsa att det självklart går att köpa begagnade mobiler på köp- och säljsajter men att man alltså aldrig kan veta säkert att man gör ett bra köp och att mobilen kommer att fungera på det sätt som man vill.