Förstärka sin närvaro på webben

Det finns många sätt att synas och höras på nätet. Det vanligaste nuförtiden är att man socialiserar med sina bekanta via Facebook och Twitter eller andra stora nätverk. De flesta som var tidiga med att skaffa sina egna hemsidor har numer utvecklat sin hemsida till en blogg. Egentligen rör det sig om att man lagt till funktioner för folk att deltaga i utformande av sajten. Bloggar finns att få både som gratistjänser och som betaltjänster. Du kan också sätta upp din egen blogg via exempelvis WordPress.com utan att det kostar dig någonting.

Steg för att förstärka din webbnärvaro

Det gäller att nätverka med så många som möjligt och ett steg är att man skapar kopplingar mellan de stora nätverken och sin egen hemsida eller blogg. Exempelvis för Facebook har utvecklat olika möjligheter för detta. En möjlighet är att skapa en Fan page för din egen hemsida och sedan sprida budskapet om dess existens bland dina vänner i ditt Facebook-nätverk. Ett annat sätt är att skaffa en YouTube-kanal och på så sätt driva folk från YouTube-communityn till din hemsida.

Diskutera på bloggar

Engagera dig i ämnen som du är intresserad av och engagera dig i diskussioner och olika samtal som finns på webben. Det kan man göra genom att kommentera på andras bloggar, skriva och länka till andras inlägg i debatten kring ett visst ämne. På det här sättet skapar du kopplingar mellan din egen hemsida eller blogg, och resten av internet. Därmed ökar sannolikheten för att någon sak besöka just din blogg.