Giftiga mobilskal förbjuds

Alla som äger en iPhone eller en smartphone vet vikten av att ha ett bra mobilskal eller mobilskydd som håller telefonen skyddad från att skadas eller gå helt och hållet sönder, men det gäller att välja rätt skal – billiga skal som sålts hos bland annat accessoarkedjan Glitter har i ett test visat sig vara så giftiga att dessa nu förbjuds.

”Tidningen Icakuriren har testat tolv mobilskal och funnit att skalen kan vara en giftfälla. Två av dem innehåller så stora mängder gift att Kemikalieinspektionen ska förbjuda dem. Produkterna säljs i populära butikskedjor som Glitter med över 200 butiker i Norden, uppger Icakuriren i ett pressmeddelande.” läs mer här.

trasig telefon mobil mobilskal sprucken skärmDet gäller att handla dina mobilskal och skydd från rätt återförsäljare, de kan nämligen innehålla farligt höga halter gift som r skadligt för både vuxna och barn. Men inte alla skal. Har du till exempel handlat färgglada mobilskal på Phonelife kan du rent faktiskt sluta läsa redan här, vad som komma skall rör inte dessa mobilskal utan handlar om billigt tillverkade mobilkal som kan handlas hos accessoarsbutikskedjor såsom Glitter. Enligt ett test på 12 stycken olika mobilskal som ICA Kuriren genomfört har man nämligen upptäckt att vissa av skalen varit så pass giftiga att Kemikalieinspektionen nu beslutat sig för att helt enkelt förbjuda försäljningen av dessa skal. Två av de skal som man testat har nämligen olagligt höga halter av så kallade kortkedjiga klorparaffiner, SCCP, och detta så mycket som tre gånger över den tillåtna gränsen. Det ämnet är heller inte att leka med, skriver Kuriren. SCCP är nämligen ett ämne som är cancerframkallande, reproduktionsstörande och helt förbjudet enligt EU-regler och som om detta inte vore nog har de skal som nu förbjuds även visats innehålla höga halter av den giftiga ftalaten DEHP, vilken av EU är klassad som ett särskilt farligt ämne. Så om du har ett mobilskal från Glitter på din telefon kan det vara en god idé att ta det säkra före det osäkra – släng ditt skal och köp ett hos en bättre återförsäljare istället.