Teknik bakom en precisionsvåg

Vid en av de senast hållna teknikmässorna pratade man om hur mycket och utvecklad teknik det faktiskt krävs för att tillverka en precisionsvåg för industrier där minsta lilla fel på vågen kan få avgörande och farliga effekter. Laboratorium är ett av de ställen där vågarna verkligen måste fungera tillfredställande. Ska man köpa en ny våg är det några saker som man måste ha i baktanke, vågens kalibrering är en av dem.

Köper man en våg som inte är tillverkad i Sverige kan det uppkomma fel i kalibreringen, vilket man som köpare måste vara medveten om. Detta gäller digitala vågar som exempelvis precisionsvågar. Detta gäller i stort sätt alla vågar man köper från utlandet. Ett exempel är vågar man köper från Kina. Vågen kan vara nyligen kalibrerad precis innan den skickas i väg men när den kommer fram till oss är i Sverige kommer det hela inte att stämma utan den kommer att visa ett fel på runt 100 gram men växa i felmarginal desto tyngre föremål man väger.

Det bästa är alltså att från start köpa en våg som man vet att man kan lite på men sedan räkna med att med jämna mellanrum få testa den med en vikt för att se om man behöver kalibrera om den. Ju mer vågen används desto oftare kommer man behöva göra en koll.