Trådlös laddning allt populärare

Hur mycket tid och energi ägnar du varje dag åt att leta efter och hantera laddare av olika slag? För dig som tröttnat så finns svaret: att välja helt trådlös laddning.

Tänk om du slapp rota i väskan efter en laddare varje dag du kom till jobbet, slapp oroa dig för att glömma mobilladdaren på hotellrummet och slapp fråga dina kompisar efter festen vem som har glömt den-och-den laddaren? Tänk om du slapp glapp i laddaren, smuts i uttaget och utnötta kablar. Snabbladdare, lightning-laddare och duoladdare i all ära, men vore det inte bara mycket bättre om vi slapp hela problemet?

Lösningen finns redan idag

Det många inte känner till är att det redan idag faktiskt finns en lösning. Trådlös laddning av uppladdningsbara batterier innebär att du slipper alla kablar och endast kan lägga din mobil eller annan elektronisk utrustning på en särskild plats. Laddningsstationen behöver inte ens se ut som en sådan, utan kan vara dold exempelvis under ett bord. Det finns flera olika tekniker och något som är bra att känna till är att sådant som laddningshastighet och avstånd till laddaren kan variera. Allt fler företag hakar på trenden och ser till att utveckla trådlösa tekniker till sina elektroniska prylar.

Olika sorters tekniker

De flesta trådlösa laddare fungerar genom så kallad induktiv laddning. Det här är en teknik som används såväl hos elbilar som elektriska tandborstar. För att induktiv laddning ska fungera måste enheterna placeras nära varandra, vanligen ett par millimeter ifrån. Resonant laddning är en annan typ av teknik som tillåter ett större avstånd mellan laddningsenheten och batteriet. Det tillåter till exempel att lägga mobilen på ett vanligt bord där laddningsstationen är placerad undertill. Detta är något som inte minst caféer har tagit till sig på vissa håll, där det är en mycket bra service för kunderna att kunna ladda sina mobiler medan de sitter och äter. Denna typ av laddningsteknik kan dock ta lite längre tid än den induktiva.